De meeste computers die zijn verbonden met internet slaan automatisch de hostnaam op van de websites die je hebt bezocht om de pagina's makkelijker opnieuw te kunnen openen als je er nogmaals komt. Als het IP-adres van de website in de tussentijd is veranderd zou het kunnen dat de pagina niet opent. Als het vaak voorkomt dat je de foutmelding "Page Not Found" krijgt terwijl je zeker weet dat er niets mis is met de verbinding kan het een goed idee zijn om de DNS-cache leeg te maken (flushen)

Windows

Open een opdrachtpromptvenster. Je moet het commando om de DNS te flushen invoeren in een opdrachtpromptvenster. Om dit venster te openen doe je het volgende, afhankelijk van jouw Windows-versie:
  • Windows 10 - Druk op de Windows-toets + X en selecteer “Opdrachtprompt (Beheerder)” of "Windows Powershell (Beheerder)".
  • Windows 8 - Druk op de Windows-toets + X en selecteer “Opdrachtprompt (Beheerder)”.
  • Windows 7/Vista - Klik op Start en typ “cmd” in het tekstveld. Klik met je rechtermuisknop op Opdrachtprompt en selecteer “Uitvoeren als beheerder”.
Typ ipconfig /flushdns en druk op Enter. Er verschijnt een bericht waarin staat “Windows IP configuration successfully flushed the DNS Resolver Cache”.

Mac OS X

Open het programma Terminal. Je vindt dit programma hier: Programma's > Hulpprogramma's.
Typ het commando voor het flushen van DNS. Het commando is verschillend bij verschillende versies van Mac OS X.
  • Mountain Lion of Lion - sudo killall -HUP mDNSResponder
  • Snow Leopard - dscacheutil -flushcache
  • Leopard en ouder - lookupd -flushcache

In sommige gevallen kan het zijn dat jouw router ook nog DNS cache bijhoudt. In dat geval is het aan te raden de router te herstarten.